اخبار

فعاليت ها

ترجمه و انتشار كتب و مقالات در جهت احياء فرهنگ دوستي و ارتباط با طبيعت
شناسايي متخلفان و طرح هاي تخريبي و مقابله با آن‌ها
تعامل با مسئولين امور زيست‌محيطي و در صورت لزوم اجراي انتقادات راهبردي
طراحي و احداث باغ‌هاي پرندگان و ساير نمايشگاه‌هاي طبيعي
شناسايي و سازمان‌دهي دوستداران طبيعت در سراسر كشور در جهت تحقق اهداف زيست‌محيطي
ارتباط و تعامل با انجمن‌ها و موسسات زيست‌محيطي بين‌المللي و شخصيت‌هاي مربوطه
برگزاري سمينار‌ها و همايش‌هاي زيست‌محيطي
اجراي طرح‌هاي تبليغي در جهت اهداف و برنامه‌هاي زيست‌محيطي
تهيه گزارش‌هاي مستند صوتي و تصويري و عكس و فيلم مستند
تهيه برنامه‌ها و نرم‌افزار‌هاي كاربردي در حوزه مربوطه مانند سي‌دي‌هاي دايره‌المعارف، صداهاي طبيعي و غيره

 ترجمه
تاكنون بیش از 10 جلد کتاب و مقالات متعددی در زمينه‌هاي مرتبط با طبيعت و گياهان و جانوران ترجمه و به فارسي برگردان شده است. كه از جمله مي‌توان به 3 جلد کتاب” تاثیر حیوانات بر سرنوشت ما” اشاره كرد. اين كتابها اثر تد اندروز(Ted Andrews)، محقق با تجربه در زمينه ارتباط با طبيعت و حيوانات است كه در اين كتاب 3 جلدي ما را با شگفتي‌ها، نشانه‌ها و مفاهيم ظاهري و باطني رفتار حيوانات آشنا مي‌كند.
جلد نخست، به پرندگان، خزندگان و دوزيستان مربوط مي‌شود. جلد دوم در مورد آبزيان، حشرات و عنكبوتيان است و جلد سوم به پستانداران اختصاص دارد.

فيلم‌سازي
ضبط بيش از200  ساعت فيلم از جنبه‌هاي مختلف زندگي حيوانات و به ويژه پرندگان و نيز ضبط بعضي از وقايع مستند در برخورد با متخلفان زيست‌محيطي از جمله كارهاي انجام شده در زمينه‌ فيلم‌سازي مي‌باشد.

آموزش
تاكنون ده ها دوره‌آموزشي در زمينه تفكر و مديريت توسط جبهه طبيعت برگزار گرديده است كه به عنوان مثال مي‌توان به دوره‌ آموزش مديريت جهت مديران اداره محيط زيست استان گيلان و بسياري از ادارات و مراكز ديگر اشاره كرد.

صدابرداري
تهيه و ضبط صداهاي طبيعي و به ويژه صداي پرندگان در قالب ده‌ها ساعت كاست و سي دي از عمده ترين فعاليت‌هاي مربوط به صدابرداري است. از اين نظر جبهه طبيعت داراي مجهزترين آرشيو صدا، فيلم و تصوير حيوانات و پرندگان مي‌باشد.

طرح‌هاي تحقيقاتي و مطالعاتي
از جمله اين طرح‌ها مي‌توان به چگونگي بهره‌گيري از حيوانات در پيش بيني بلاياي طبيعي نظير سيل، زلزله و نيز آزمايش توانايي تشخيص حيوانات در امور مختلف مانند بيماري‌ها يا تاثيرات رواني صداهاي طبيعي بر انسان و ساير موارد مشابه اشاره كرد.

جلوگيري از كشتار حيوانات
جبهه طبيعت با خريد گونه‌هاي مختلف پرندگان و ساير حيوانات از شكارچيان و صيادان و نگهداري از اين گونه‌هاي آسيب ديده، به نوعي از كشتار حيوانات و مخصوصاً گونه‌هاي كمياب‌تر جلوگيري كرده است. برخورد با كارخانجات و صنايع متخلف جزء برنامه‌هاي آتي جبهه طبيعت مي‌باشد.

تلاش بر احياي تالاب انزلي
از جمله اين فعاليت‌ها، تحقيق بر روي قايق‌هاي موتوري بدون صدا و غير بنزيني، مطالعه بر روي تالاب انزلي، تلاش براي حفاظت از پرندگان مهاجر، ايجاد تغييرات فرهنگي در روستاهاي اطراف تالاب و … می باشد.
 
تأسيس پناهگاه ويژه قو و پرندگان مهاجر
اين طرح به طور موازي در دو استان گيلان و مازندران در حال اجرا مي‌باشد. هم اكنون فاز اول طرح در استان گيلان به اتمام رسیده است. لازم به ذكر است كه طرح گيلان با مشاركت اداره محيط زيست مربوطه انجام گردیده است.
طرح پناهگاه ويژه قو و پرندگان مهاجر، به ابتكار و همت انجمن جبهه طبيعت و حمايت اداره كل حفاظت محيط زيست استان گيلان در فاز اوليه‌ي خود به محدوده‌اي شش هكتاري اطلاق مي‌شود كه به منظور حفاظت و حمايت از قوها و ساير پرندگان مهاجر، در جوار تالاب سلكه كه آخرين پناهگاه واقعي قوهاست، طراحي و ايجاد شده است.
ايده‌ اوليه اين طرح از طرف يكي از كارشناسان اين انجمن مطرح گرديد و پس از تحقيقات و بررسي‌هاي جامع كارشناسان و همچنين تهيه منابع معتبرخارجي و الگوگيري و بومي‌سازي‌هاي لازم، به مرحله اجرا رسید.
عمليات اجرايي اين طرح از اواخر سال 1382 و با محصور نمودن محدوده‌ي مورد نظر به منظور جلوگيري از دسترسي شكارچيان و متخلفان آغاز گرديد. تاكنون با گذشت قريب به سه سال از آغاز عمليات اجراي اين طرح، نزديك به دوسوم از قوهايي كه وارد منطقه سلكه شده‌اند، محدوده‌ي طرح را به عنوان محلي امن انتخاب كرده‌اند و همه روزه در چند نوبت به آن‌ها غذا داده مي‌شود.

مديريت جذب
كارشناسان انجمن جبهه طبيعت، مديريت جذب را به خوبي اجرا و راهبرد مي‌كنند. مديريت جذب به مجموعه‌اي از اقدامات مختلف از جمله: ايجاد فضايي امن براي فرود پرندگان مورد نظر، نگهداري پرندگان هم‌گونه و از هر دو جنس نر و ماده در آن محدوده، پخش برنامه‌ريزي شده غذا به ميزان كافي، پخش صداهاي جذب‌كننده براي پرندگان و بسياري اقدامات ديگر اطلاق مي‌شود كه نتيجه‌ي حاصله از آن، اين است كه پرندگان، محدوده‌ي مورد نظر را به عنوان مكاني امن جهت اسكان انتخاب كرده و به خاطر مي‌سپارند.
عوامل متعدد و مكانيسم‌هاي پيچيده‌اي در مسيريابي و هدايت دسته‌هاي پرندگان مهاجر جهت يافتن مناطق مناسب براي زمستان‌گذراني دخيل هستند. پس از آن‌كه اين پرندگان بر اساس الگوهاي تثبيت‌شده در ساختارهاي مغزي‌شان به محدوده‌‌ي كلي همه ساله خود جهت زمستان‌گذراني مي‌رسند، به دلايل مختلف از جمله يافتن غذا، به دنبال مناطق مناسب مي‌گردند. اين مناطق، نقاط تغذيه‌اي دوم نامیده می شود كه اتفاقاً اهميت خاصي در حفاظت از آن‌ها مي‌يابد چراكه بسياري پرندگان در خلال همين جستجوها و يا حين پرواز بين نقاط تغذيه‌اي اول و دوم، در دام شكارچيان متخلف و صيادان غيرمجاز افتاده و از بين‌مي‌روند. با اجراي صحيح مديريت جذب، مي‌توان فضايي امن را براي پرندگان فراهم آورد. نتايج حاصله از اجراي اين طرح، نشان مي‌دهد كه انجمن جبهه طبيعت به خوبي در اين امر موفق شده است.
برنامه عملي مديريت جذب پرندگان مهاجر با خريد تعداد زيادي اردك محلي و انتقال چند قطعه قو از واحدهاي تحقيقاتي انجمن در تهران و ساير نقاط به محل، آغاز گرديد. البته اين برنامه همچنان مانند قبل با تهيه و انتقال گونه‌هاي مختلف پرندگان موردنظر در دست اجرا است.

آخرين پناهگاه واقعي قوها
تالاب انزلي و پناهگاه حيات‌وحش سلكه كه در بخش جنوبي اين تالاب واقع شده، آخرين پناهگاه واقعي قوها در ايران و منطقه و يكي از معدود نقاط بين‌المللي زمستان‌گذراني اين پرندگان است. قوها و به طور كلي پرندگان مهاجر آبزي ـ مرغابي سانان ـ همه ساله و با سرد شدن هوا و كاهش غذا و عدم امكان زندگي در مناطق سردسيري سيبري، مهاجرت خود را از اين نواحي به سمت مناطق جنوبي‌ترآغاز مي‌كنند. قوها از آن‌جهت كه در راس هرم جمعيتي پرندگان مهاجر قرار دارند، نقش ويژ‌ه‌اي را در بقا و تداوم چرخه‌هاي زيستي كل پرندگان مهاجر ايفا مي‌كنند. به همين دليل است كه حفاظت از آن‌ها موجب حفاظت از كل گونه‌هاي پرندگان مهاجر مي‌شود.
 
قوها، پرندگاني آسماني
پرندگان مهاجر و به خصوص قوها از زواياي متعددي حايز اهميت‌اند. قو ها در بسياري از نقاط جهان ، به عنوان مظهر زيبايي شناخته مي‌شوند. رقص عشق قوهاي گنگ، آن‌ها را به نمادي بين‌المللي از عشق‌ورزي تبديل كرده است. توجه مجامع و سازمان‌هاي بين‌المللي به نگهداري و حافظت قوها باعث شكل‌گيري انجمن‌هاي متعددي در اين خصوص شده است. از آن‌جا كه اين پرندگان، ”مهاجر“ هستند، در سفر طولاني خود از كشورهاي متعددي عبور كرده و ايران و تالاب انزلي، به عنوان آخرين قسمت مهاجرتي آن‌ها محسوب مي‌شود، حفاظت از آن‌ها مي‌تواند تكميل كننده‌ي مجموعه اقدامات بين‌المللي در جهت حفاظت از آن‌ها باشد.
همه ساله در كشورهاي پيشرفته، به ويژه آن‌هايي كه طبيعت مناسبي براي حضور پرندگان مهاجر دارند، برنامه‌هايي جهت پذيرايي و حفاظت از اين مهمانان اجرا مي‌شود. با چنين اقداماتي، مي‌توان تداوم حضور پرندگان در سال‌هاي آتي را تضمين كرد و اين تداوم به معناي حفظ چرخه اكوسيستم طبيعي منطقه است.
 
مهمانان  ما
به طور كلي سه گونه از قوهاي مهاجر، زمستان گذراني خود را در ايران انجام مي‌دهند كه به ترتيب فراواني جمعيت عبارتند از: قوهاي فريادكش، قوهاي گنگ و قوهاي كوچك. كه البته گونه‌ي آخر كمياب بوده و تعداد اندكي از آن در ايران ديده مي‌شود. در سال‌هاي اخير، تعداد قوهاي مهاجري كه ايران را براي زمستان‌گذراني انتخاب مي‌كنند به شدت كاهش يافته و نگراني جدي حاميان طبيعت و دوستداران محيط‌زيست را برانگيخته است.

نتايج طرح
با اجراي طرح پناهگاه ويژه قو، علاوه بر اثرات مستقيم و مثبت زيست محيطي  كه حفاظت از گونه‌هاي در معرض خطر پرندگان مهاجر دارد،  چنين طرحي مي‌تواند گام موثري در تغيير الگوي اقتصادي منطقه از صيد و شكار  به توريسم و گردشگري بردارد.
تاكنون، پرندگان مهاجر تا اين حد اعتماد كرده‌اند كه در منطقه فرود آمده، به مجريان طرح نزديك شده  و غذايي را كه براي آن‌ها ريخته مي‌شود را خورده‌اند كه نشاندهنده‌ي ميزان  موفقيت طرح تا اين مرحله  است. در صورتي كه  بتوان اين امكان را براي عموم مردم و به ويژه گردشگران فراهم كرد كه با دست خودشان به حيوانات وحشي غذا بدهند، گام موثري در احياي فرهنگ دوستي با طبيعت كه به شكل موثري به حفاظت از طبيعت منجر مي‌شود، برداشته‌ خواهد شد.

پناهگاه ويژه قوها
اين طرح كماكان با موفقيت در حال اجرا و پيشرفت است و هر روزه توجه كارشناسان و علاقمندان بيشتري را به خود جذب مي‌‌كند…

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا